Ciuperci

De ce să consumi ciuperci

Acum că este perioada postului, ciupercile fac parte din alimentele cele mai căutate deoarece înlocuiesc cu succes carnea. Citește mai departe pentru a afla ce sunt ciupercile, valorile nutriționale ale acestora, 6 motive pentru care să consumi ciuperci și câteva curiozități.

           

Ce sunt ciupercile

Ciupercile fac parte din Regnul Fungi și reprezintă un grup aparte, diferit de plante, căci nu conțin clorofilă. Ciupercile pe care noi le consumăm de obicei sunt ciuperci superioare, formate din picior (codiță) și pălărie (partea cărnoasă), alături de miceliu (rădăcina). Pe de altă parte, ciupercile inferioare (de exemplu mucegaiul sau drojdia de bere) sunt formate doar din miceliu.

Există peste 14.000 de specii diferite de ciuperci, dar multe dintre acestea sunt otrăvitoare. Cele mai cunoscute soiuri de ciuperci comestibile sunt ciupercile Champignon, ciupercile shiitake, ciupercile „urechi de lemn”, ciuperi enoki, ciuperci porcini.

Este imporant să consumăm doar ciuperci crescute în condiții naturale, deoarece acestea absorb elemente din mediul în care sunt crescute, inclusiv metale grele și poluanți din apă și aer.

 

Valori nutriționale

Departamentul de Agricultură al Statelor Unile (USDA) consideră că o ciupercă Champignon mare are aproximativ 23 g. Aceasta are 5 kcal și conține 0,71 g de proteine, 0,08 g de grăsimi și 0,75 g de carbohidrați, dintre care 0,2 g de fibre.

În ceea ce privește conținutul de vitamine și minerale, o ciupercă are, în medie, 73 mg de potasiu, 1 mg de calciu, 0,12 mg de fier, 20 mg de fosfor și 2 mg de magneziu. Conține, de asemenea, 0,5 mg de vitamina C, 0,019 mg din vitamina B1, 0,092 mg de vitamina B2, 0,830 mg de vitamina B3 și 0,024 mg de vitamina B6. Ciuperca nu conține cantități semnificative de vitamina E, vitamina A și vitamina K, dar este bogată în seleniu.

Necesarul tău zilnic din fiecare element nutrițional, îl poți afla citind articolele noastre despre vitamine și minerale.

 

Beneficiile pentru sănătate ale ciupercilor

Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care să consumi ciuperci:

Contribuie la menținerea unei greutăți corporale sănătoase

Ciupercile au relativ puține calorii, iar în același timp sunt o sursă bună de proteine, motiv pentru care oferă senzație de sațietate. De asemenea, sunt sărace în grăsimi, sodiu și colesterol.

Într-un studiu realizat participanții au consumat în fiecare zi, timp de 12 luni, ciuperci în loc de carne. Ca urmare, au pierdut în greutate aproximativ 3,5 kg și s-au observat îmbunătățiri în compoziția corporală.

Luptă împotriva depresiei

Ca urmare a conținutului crescut de zinc, ciupercile combat simptomele despresiei, stresului și a stărilor de anxietate. În plus, vitaminele din complexul B contribuie la reducerea oboselii și a stării de iritare.

Aduc un aport de vitamina D

Ciupercile sunt singurele alimente de origine vegetală care conțin vitamina D. Printr-un proces similar cu ceea ce se întâmplă în cazul oamenilor, vitamina D este produsă atunci cand ciupercile sunt expuse la lumina soarelui.

Îmbunătățesc funcțiile sistemului imunitar

Diferite specii de ciuperci conțin doi dintre cei mai puternici antioxidanți cunoscuți, glutationul și ergotioneina. Acești antioxidanți luptă împotriva radicalilor liberi și întăresc sistemul imunitar.

Luptă împotriva cancerului

În unele țări din continentul asiatic extractul de ciuperci este folosit ca tratament anti-cancer. Acesta conține beta-glucani, care activează celulele sistemului imunitar și astfel, contribuie la oprirea dezvoltării tumorilor.

Mențin o inimă sănătoasă

Ciupercile sunt o bună sursă de beta-glucan, un tip de fibre solubile despre care se cunoaște că reduc nivelul de colesterol din sânge și îmbunătățesc sănătatea inimii. Conțin, de asemenea, cupru, un mineral răspunzător pentru formarea celulor roșii și potasiu.

 

Știai că…?

  • Spre deosebire de multe ale legume, ciupercile se recomandă a fi consumate gătite, mai degrabă decât crude, fiindcă eliberează o cantitate mai mare de nutrienți prin procesul de gătire?
  • Există peste 75 de ciuperci care strălucesc în întuneric?
  • Există o specie de ciuperci care are același gust cu puiul prăjit? Are o culoare portocaliu intens și crește mai ales în America de Nord.
  • O specie de ciuperci – trufele – se numără printre cele mai scumpe alimente din lume, fiind folosite la prepararea rețetelor rafinate și de lux?

 

 Pe scurt:

  • Ciupercile fac parte din Regnul Fungi și reprezintă un grup aparte, diferit de plante, căci nu conțin clorofilă.
  • Ele sunt o sursă foarte bună de proteine, dar și vitamine antioxidante și minerale. În special, sunt unul dintre puținele alimente care au vitamina D și cantități semnificative de seleniu.  
  • Ciupercile întăresc sistemul imunitar, contribuie la un sistem cardiovascular sănătos și luptă împotriva depresiei.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s