Castravete

Castravetele – 7 beneficii pentru sănătate pe care nu le știai

Castravetele a fost cultivat inițial în India, a fost folosit la scară largă în Europa încă din timpul Imperiului Roman, după care a fost importat în America în secolul al XVI-lea de către exploratorii europeni, răspândindu-se astfel, încetul cu încetul, în toată lumea.

Ce este castravetele

Un castravete este format din trei părți:

  • coaja: este bogată în fibre și vitamine antoxidante;
  • miezul: peste 90% este apă, contribuind la hidratarea organismului;
  • semințele: sunt o bună sursă de minerale și calciu.

 

Valori nutriționale

Potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unile (USDA) un castravete crud, cu coajă, are aproximativ 300 g. Aceasta are 45 kcal și conține 0,96 g de proteine, 0,33 g de grăsimi și 10,93 g de carbohidrați, dintre care 1,5 g de fibre.

În ceea ce privește conținutul de vitamine și minerale, un castravete are, în medie, 442 mg de potasiu, 48 mg de calciu, 0,84 mg de fier, 82 mg de fosfor și 39 mg de magneziu. Conține, de asemenea, 8,4 mg de vitamina C, 0,081 mg din vitamina B1, 0,099 mg de vitamina B2, 0,295 mg de vitamina B3, 0,120 mg de vitamina B6 și 0,09 mg de vitamina E. Un castravete mai are 15 µg de vitamina A și 49,4 µg de vitamina K.

Necesarul tău zilnic din fiecare element nutrițional, îl poți afla citind articolele noastre despre vitamine și minerale.

Valorile nutriționale pentru 100g castravete le poți vedea în această poză:

Castraveti - valori nutritionale

 

Beneficiile pentru sănătate ale castravetelui

Contribuie la detoxifierea organismului

Castravetele are un conținut ridicat de apă, este bogat în fibre care stimulează digestia și vitamine antioxidante, ajutând astfel la detoxifiere naturală a organismului.

 

Calmează durerile de cap

Castraveții sunt folosiți în medicina tradițională din India pentru a trata durerile de cap.

 

Reduce riscul de cancer

Conține compuși precum lignani și cucurbitacine care s-a demonstrat că au un efect puternic asupra celulelor de cancer, contribuind la stoparea dezvoltării lor.

 

Hidratează organismul

Castraveții sunt formați în proporție de peste 90% din apă, drept pentru care ajută la hidratarea organismului. Totodată, combat formarea pietrelor la rinichi.

 

Ajută la o bună digestie

Castrevetele este bogat în fibre, contribuind astfel la tratarea constipației și la funcționarea normală a sistemului digestiv. Atenție, însă, cea mai mare parte din fibre se găsește în coajă, astfel că este recomandat să nu îi curățați de coajă atunci când îi mâncați.

 

Echilibrează nivelul glicemiei din sânge

Studii realizate au demonstrat faptul că persoanele care consumă castraveți în mod regulat pot preveni apariția diabetului sau îl pot ține sub control, datorită prezenței cucurbitacineler care stimulează producerea de insulină.

 

Combate cearcănele și îmbunătățește aspectul tenului

Sucul de castravete este cunoscut peste tot în lume pentru beneficiile pe care le are pentru ten, găsindu-se în multe produse cosmetice. El poate fi folosit pentru vindecarea acneei și reducerea cearcănelor de sub ochi.

 

Știai că…?

  • Castravetele, deși este considerat de majoritatea oamenilor o legumă prin prisma modului în care este utilizat în bucătărie, este de fapt un fruct, înrudit cu pepenele și dovlecelul?
  • China este cel mai mare exportator de castraveți, producând aproximativ două treimi din castraveții care se consumă în întreaga lume?

 

 Pe scurt:

  • Castraveții au fost folosiți în alimentație încă din Antichitate, păstrându-și și în zilelele de azi popularitatea;
  • Principalii fitonutrienți din castraveți sunt lignanii și cucurbitacinele, care au puternice proprietăți antioxidante și anti-cancer;
  • Datorită conținutului mare de apă castraveții ajută la o digestie corectă, hidratează corpul și previn formarea pietrelor la rinichi.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s