Vitamina A

Vitamina A

Vitamina A este una dintre vitaminele esențiale de care organismul nostru are nevoie pentru a funcționa optim. Ea contribuie la o vedere bună, întărește sistemul imunitar și  ajută la formarea celulelor.

Definire

Denumirea de vitamina A este un titlu generic pentru o grupă mare de substanţe ce includ retinolul, retinalul, acidul retinoic şi nişte compuşi înrudiţi numiţi retinoizi şi carotenoizi (alfa caroten, beta caroten, criptoxantină), ce sunt considerate ca provitamina A, iar în interiorul organismului sunt transformate tot in vitamina A.

Vitamina A este o vitamină liposolubilă, adică solubilă în grăsimi. Spre deosebire de vitaminele solubile în apă care trebuie înlocuite zilnic, vitaminele solubile în grăsimi sunt stocate în ficat și în țesutul adipos al organismului, atunci când nu sunt folosite.

 

Rolul

Vitamina A îndeplinește următoarele funcţiuni:

  • formarea pigmenţilor în retină. Lipsa de vitamina A determină slăbirea vederii nocturne și poate duce chiar la orbire nocturnă;
  • formarea şi menţinerea celulelor care acoperă pielea, ochii, gura şi organele interne. Când lipseşte vitamina A pielea şi ţesutul conjunctiv care acoperă ochiul devin uscate şi debile;
  • vitamina A ajută la prevenirea tumorilor canceroase în organismul nostru, datorită puternicii sale acţiuni antioxidante. Acest efect se produce când este prezentă sub formă de provitamină vegetală;

 

Surse de vitamina A

Retinolul, retinalul și acidul retinoic se găsesc în special în alimente de origine animală, cum ar fi ficatul şi organele în general,  gălbenuşul de ou, lactatele și carnea de pește. Cele mai bogate surse de alimente de origine vegetală (provitamina A) sunt: fructele şi legumele verzi (lucernă, varză, broccoli, spanac, pătrunjel), galbene (mango, caise,pepene galben), portocalii (morcovi, portocale) şi roşii (sfeclă roşie).

 

Doza zilnică recomandată (DZR)

Doza zilnică recomandată este de 700 μg la femei, 300-400 μg la  copii, 900 μg la bărbaţi, 770 μg la femei gravide și 950 μg în perioada de lactaţie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s